מה זה הסכמי מייסדים?
הסכם מייסדים הינו כלי משפטי אשר מסדיר את היחסים בין השותפים/יזמים שמעוניינים לחבור יחד במסגרת פעילות עסקית משותפת כגון: הקמת חברה או סטארט אפ, להסכם מייסדים קיים תוקף משפטי.
קיימת חשיבות רבה להסדרת הסכם מייסדים כבר בשלבים מוקדמים של ההתקשרות עוד בטרם הקמת החברה בפועל, יחד עם זאת אין מניעה לחתום על ההסכם בכל שלב בחייו של המיזם, אולם "סוף מעשה במחשבה תחילה".
הסכם מייסדים והסכם שותפות מתווה את מכלול היחסים בין הצדדים הכולל בין היתר את הזכויות והחובות של כל צד למיזם. מקובל לקבוע כי הוראות הסכם המייסדים יגברו על כל הוראה סותרת אחרת בתקנון החברה.
המטרה היא צמצום ומניעת משברים, ויכוחים ומחלוקות עתידיות שעלולות לצוץ בשלבים מאוחרים ומורכבים יותר, פעמים רבות שותפים סבורים כי עקב היותם "חברים טובים" או בני משפחה מייתר את הצורך בהכנת הסכם מייסדים, אלא שלעיתים דווקא קרבה מעין זו מחייבת הכנת הסכם מפורט. הוראות אלו הינן הוראות אשר מוכיחות את עצמן פעם אחר פעם ומונעות הוצאות משפטיות רבות ועוגמת נפש לכל הצדדים המעורבים בהליך.
מה כולל הסכם מייסדים?
על הסכם מייסדים לכולל פירוט והסדרה של מנגנונים אשר נוגעים לניהול ותקנון החברה, סעיפים חשובים אשר מומלץ שיכללו בהסכם מייסדים (רשימה אינה ממצה): מה מטרת המיזם? חלוקת אחוזי המניות בין היזמים, מהי בכלל חלוקת התפקידים בין היזמים? מי מנהל ומי משווק, מי מפתח את המוצר, מי אחראי על התוכנה, מהו היקף העבודה הנדרש מכל אחד מן היזמים? מהו ההון ההתחלתי המושקע בחברה ולאילו מטרות הוא ישמש? גיוס הון ממשקיעים חיצוניים, קניין רוחני של החברה, היכן ומתי יתבצע רישום החברה ובאיזה אופן? מומלץ לרשום את החברה בראשית הדרך, פעולה זו תמנע תשלומי מיסוי מיותר בעתיד. אופן קבלת ההחלטות על ידי המייסדים בשלבי פיתוח המיזם ואף קבלת החלטות בעתיד, מהו מבנה הדירקטוריון? סודיות ואי תחרות, הסדרי חסימות, הענקת מניות, זכויות חתימה, שמירת זכויות המייסדים, תנאים לביטול ההסכם, מנגנוני פירוק, חלוקת הון המניות, מימון, זכויות סירוב/ הצטרפות, רכישה חוזרת, המחאת קניין רוחני ועוד..
בשל אופיו המשפטי של הסכם מסיידים מומלץ לשכור את שירותיו של עורך דין בקיא כמועורך דין חברות , בעל ניסיון אשר תחום התמחותו הינו ניסוח מסמכים מסוג זה וכמו כן רואה חשבון אשר מתמחה בתחום המיסוי.
לא מומלץ לחתום על הסכם סטנדרטי אלא יש להתאימו לחתום הפעילות הספציפי של החברה אשר ישקף את הבנותיהם המסחריות של הצדדים אשר יתרום להוציא לפועל את חזונם בהקמת התאגיד המשותף. פנו עוד היום לעורך עמוס אלגלי.
הסכמי מייסדים
הראש היזמי והיצירתי של ישראלים רבים מביא אותם להקים חברה כשהם צעירים מאוד, הרבה לפני שהספיקו לצבור ניסיון בעולם העסקי. פעמים רבות, במיוחד בתחום ההייטק ובכלל חברות סטארט אפ, מייסדי החברה הם חברים כך שהם לא רואים שום צורך לערב את העניין המשפטי. מבחינתם כל חוזה או הסכם רשמי יקלקל את ההנאה והסיפוק, ובכלל- למה צריך? הם הרי חברים. אז זו טעות כי גם בתור חברים טובים הם לא התנסו מעולם בניהול חברה יחד, חלוקת רווחים (או הפסדים…) ובכלל הליכה יחד בצורה עסקית. לכן, דווקא כשיש חברות טובה, הסכם מייסדים הוא מסמך שמומלץ מאוד לא לוותר עליו. אמנם הסכם מייסדים אינו חובה, אך הוא יעשה הרבה מאוד סדר לגבי ההמשך. אם הקמתם חברה ואתם רוצים להתנהל היטב כשותפים, אנו במשרד עו"ד אלגלי ויצמן נסייע לכם לנסח הסכם מייסדים ולשמור על החברות הטובה שלכם.
מה צריכים לכלול הסכמי מייסדים?
הסכם מייסדים כאמור הוא מסמך רצוני שאין חובה על ניסוחו מבחינה חוקית, אך אם כבר החלטתם (ובצדק!) לנסח הסכם כזה, כדאי שיהיו בו מספר נושאים: הראשון הוא קביעת מנגנונים לניהול החברה: חלוקת תפקידים בין מייסדי החברה, האופן בו מתקבלות החלטות כשכדאי להפריד בין החלטות שבשגרה להחלטות מיוחדות, מינוי דירקטורים ועוד. נושא שני שכדאי שיכלול הסכם מייסדים הוא שמירת זכויות המייסדים ביחס לעובדים בכירים נוספים שיצטרפו בהמשך. למשל אם אחד המייסדים רוצה למכור את חלקו, אפשר לקבוע שהוא מחויב להציע אותו למייסדים קודם כל. נושא אחר שהוא משמעותי מאוד הוא יישוב סכסוכים: מנגנון לפתרון מחלוקות בצורה קצרה ויעילה.
עורך דין הסכם מייסדים מנוסה להתחלה ברגל ימין
הקמת חברה היא לא עניין של מה בכך, גם אם אתם עושים זאת עם אנשים שאתם סומכים עליהם בעיניים עצומות. ניהול חברה מוביל לרוב לסיטואציות שלא דמיינתם שיקרו, חילוקי דעות ומצבים שונים שיש לצלוח. הסכם מייסדים שתנסחו בעזרת עורך דין מומחה בתחום העסקי והמסחרי יסייע לכם לפתוח את החברה ברגל ימין. אנו במשרד עו"ד אלגלי ויצמן מלווים חברות רבות בשלבים ומצבים שונים, כולל ליווי חברות שרק החלו את דרכן ונשמח לעזור גם לכם להקים את החברה ולהתחיל לצעוד קדימה.